duminică, 11 octombrie 2009

matematica


mie nu imi plac profesorii de matematica; desi nu e bine sa generalizezi, asta cu profesorii de matematica trebuie sa o spun; asadar profesorii de matematica pe care i-am cunoscut eu de-a lungul timpului erau persoane sarite de 40 de ani si cu un aer sever; mi-au dat impresia ca vor sa te incurce si nu sa te descurce si cu cat te incurcai mai tare cu atat li se labarta pe fata un zambet de q.e.d. (care cica inseamna quod erat demonstratum sau asa ceva). si sa dau si cateva exemple: profesoara din scoala generala: avea un aer de jurai ca tocmai a vazut ceva care i-a facut sila (cand se uita inspre tine era de-a dreptul traumatizant), spunea mereu ca nu suntem buni de nimic dar din cand in cand se incurca in propriile teoreme si atunci aerul de care vorbeam mai devreme era inlocuit de unul incurcat (mai degraba incuiat) care era un deliciu; profesoara din liceu era parca sora celei din generala: la fel de bruneta, tot atatia ani, aceeasi voce pitigaiata, se imbraca mai elegant dar in culori care se fereau de lumina intr-un mare fel; tipa mereu ca nu e liniste in clasa -chiar si atunci cand era- de unde am dedus ca avea ceva galagie in cap; intr-o zi dupa ce a zis "liniste" de vreo trei ori la rand pe colega mea ioana a apucat-o revolta si a zis "dar este liniste d-na profesoara, nu vorbeste nimeni"; asa ca d-na profesoara a intrebat-o pe ioana daca nu a innebunit (ioana adica); mie mi-a cazut din banca o oglinda si m-a intrebat ce fac cu ea; i-am spus ca ma uit in ea si mi-a zis si mie ca am innebunit; asadar punea intrebari cu raspuns evident iar raspunsul evident o uimea. pe urma m-a trimis acasa sa imi pun fusta pentru ca venisem in pantaloni fara sa se gandeasca ca asta insemna o ora dus intors la -10 grade. ma rog.
apoi am aflat tot felul de povesti in care protagoniste erau niste d-ne profesoare de matematica; nu se face sa le spun aici dar mi-au intarit convingerea ca e ceva in neregula in acest domeniu; iar azi am vazut in parc o cunostinta care a imbatranit intr-un fel incrancenat si sever care m-a facut sa intreb daca nu e profesoara de matematica (stiam ca era profesoara). ei bine era profesoara de matematica.
in concluzie mie nu mi-au placut profesorii de matematica pe care i-am cunoscut ; aceste persoane mi-au dat impresia ca nu suporta oamenii cu un aer fericit iar daca intalnesc astfel de oameni se straduiesc sa le stearga fericirea de pe figura. matematic.

p.s. imi cer scuze pentru profesorii de matematica de treaba pe care nu ii cunosc;

p.s.2. mie mi-au placut profesorii de istorie.
p.s.3 trebuia sa mai scriu si despre varul meu mai mare cu aer nesuferit care de cate ori ne vedea ne intreba de relatiile lui viete pana cand vara-mea a dedus ca este prost si altceva nu stie; si despre poetul-matematician ion barbu care m-a enervat teribil cu poezia lui cu lapona enigel si riga crypto indragostiti fara speranta; dupa ce terminai de citit poezia si comentariile aferente ramaneai asa cu impresia ca cineva te-a frecat la creier in zadar; emotie ioc; iar povestea "alice in tara minunilor" scrisa de alt celebru matematician mi-a dat mereu fiori nu stiu exact de ce dar mi se pare odioasa.

8 comentarii:

sayadinna spunea...

in sfarsit aud pe cineva careia alice in tara minunilor nu i se pare geniala ba din contra.incepeam sa cred ca e ceva in neregula cu mine.

laura s. spunea...

ce bine, ce bine,
mai este unul ca mine :)

day-dreamer spunea...

probabil că rigoarea demonstraţiilor, a calculului matematic care trebuie să se sfârşească în "x=2", nu în "x=2,1", este cea care le determină încrâncenarea... dar da, profesorii de matematică au un fel al lor de-a fi... de te "îngheaţă"... ei nu "topesc"...

joju spunea...

matematica se adreseaza creierului
creierul se poate descurca fara inima
=>doar o inima puternica poate lasa un creier sa zburde pe coclauri itr-o companie asa de periculoasa formata din asimptote, integrale si derivate, permutari si aranjamente :)

laura s. spunea...

day-dreamer: probabil ;)
joju: stai usor ca ma pierd:)

Anonim spunea...

mie imi place matematica ... poate tocmai pt ca am avut norocul sa am profi ok de mate ;o) deci mai exista
imi place sa ma pierd in cifre ;o) in schimb, Alice in tara minunilor nici mie nu imi prea place (doar muzica din film ;p)

laura s. spunea...

fanfan, "alice in tara minunilor" ma face sa ma gandesc la o boala psihica; nu's de ce.

Anonim spunea...

:o) probabil de la prea multe minuni li se trage ;p